Tisztítás forró, száraz gőzzel - miért használjuk?

A hagyományos tisztítási módszerek a szennyeződést mechanikusan távolítják el víz és felületaktív komponensek segítségével. A módszer azonban sohasem 100 százalékos. Persze ez még nem jelenti azt, hogy a hagyományos tisztítást el kellene vetni, csak azt, hogy érdemes egy-egy takarítási probléma megoldásához más lehetőséget is számba venni. Főleg akkor, ha a hagyományos takarítással valamilyen ok miatt nem boldogulunk. Mint az alábbi esetekben.

A hagyományos tisztítás paradoxonja A tisztítószeres oldatban szuszpendált szennyeződés egy része szinte mindig a tisztítandó felületen marad, még erősebben odatapadva. Jó példa erre a csúszásmentesítés céljából a műkő lépcsőkre vágott horonyban évek óta halmozódó, tisztítószerrel keveredett szenny, amit hagyományos módszerrel szinte lehetetlen eltávolítani.
A fertőtleníteni kívánt felületeken az előbbi problémához társul az is, hogy a nem megfelelően használt fertőtlenítőszer rezisztens baktériumtörzseket hozhat létre, növelve az esetleges fertőzések kockázatát.

A hagyományos tisztítás általában meglehetősen sok vizet igényel. Ezzel egyrészt az értékes és drága ivóvizet pazaroljuk, másrészt az érzékeny berendezéseket károsíthatjuk.
A hagyományos tisztítás szinte minden esetben tisztítószer-használattal jár. A korszerű vegyszerek árával mindenki tisztában van, aki tisztítástechnikával foglalkozik, és természetesen itt is felmerül a környezet felesleges terhelésének a kérdése is. A fejlett világ naponta tonnaszámra zúdítja az élő vizekbe a tisztítószereket.

Ezzel szemben a gőz A gőzt régóta, körülbelül 150 éve használják már tisztításra. Elsősorban persze azokon a területeken, ahol amúgy is rendelkezésre állt, hajókon, vasútnál, erőművekben.
A forró gőz kiválóan oldja a zsírt, az olajat, ezért minden olyan helyen remekül alkalmazható, ahol kenőanyagoktól kell megszabadulni.

A forró gőz fertőtlenít! Az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában végzett klinikai kísérletek tanúsítják, hogy a forró gőzzel végzett takarítás és fertőtlenítés a lehető leghatékonyabb módja az egészségügyi intézmények tisztántartásának. A vizsgálatok megállapították, hogy a forró gőz 2 másodperces behatási idő alatt likvidálta a laboratóriumban előállított kórházi fertőzés tenyészetét, beleértve a rettegett MRSA és VRE ágenseket is. További haszonként említhető, hogy a visszamaradó tisztítási maradék mindössze tiszta víz és biológiailag teljes mértékben lebomló elhalt szervezetek keveréke, biológiailag teljes mértékben lebomló anyag.

A fertőtlenítő hatás következménye, hogy a forró gőzzel kitűnően és könnyedén lehet szagmentesíteni. A zavaró bűz általában valamilyen biológiai bomlási folyamat eredménye, a szerves anyagok bontását márpedig általában valamilyen baktérium végzi. A baktériumok elpusztításával megszűnik a szag is. A forró gőzzel tehát egyszerűen szagmentesíthető akár néhány pár megviselt tornacipő, vagy egy nehezen kezelhető kollégiumi zuhanyzó, WC.
A forró, száraz gőz erőteljes tisztító hatása néha még a tisztítástechnikában jártas szakembereknek is meglepetést okoz.

Egyetlen pillanat alatt lehet eltávolítani segítségével a porózus felületű betonról az évekkel ezelőtt odataposott rágógumit. Évek alatt felrakódott szennyeződéseket csekély mechanikai segítséggel könnyedén eltávolíthatunk.


Időről időre előfordul, hogy egy-egy takarítás alkalmával a néhány másodperc alatt megtisztított néhány négyzetméter hidegburkolat alól előtűnik a felület eredeti színe, amire már maga a tulajdonos sem emlékezett.

Technikák - Érdekességek