Szállodai területek ...

... fa, parafa, linóleum, parkett járófelületek karbantartására és takarítására vonatkozó javaslatok.

A különböző minőségű és optikájú fa és parafa, valamint linóleum padlók közös tulajdonsága, hogy mind élő, lélegző felületek, így lezárásuk (pórustömítés, felkenés) csak bizonyos estekben javasolt, ha a padló elöregedett, vagy ha nem akarunk relatíve hosszabb időt fordítani a napi takarítási műveletekre. Ekkor viszont a felület elveszti eredeti jellegét, és normál műanyag padlóként funkcionál tovább (pl. PVC). Kivételek ez alól a különböző lakkozott parkett felületek. A lerakás utáni alaptisztítást nagyobb felületek esetén egytárcsás súrológéppel, vízszívó géppel, a kisebb felületek esetén kézi eszközökkel, nyeles súrolókefével, víztolóval, felmosó eszközökkel kell elvégezni.

Az építés illetve lerakás utáni szennyeződések általában cement tartalmú anyagok. Ezeket más padlófelületek esetében savas kémhatású tisztítószerekkel lehet eltávolítani, viszont a fa és parafa padlók egyik legnagyobb ellensége a sav (megmarja, túl pórusossá teszi őket), ezért egy alig savas pH. 6-os kémhatású, vízben oldva semleges ápolószeres tisztítószert, a PROCUR-t javasoljuk használni.


FIGYELEM:
Bevonat, vagy lakkozás nélküli padlók esetében kerüljük a túlzottan vizes eljárásokat. Ezen esetekben az alaptisztítást szórófejes palackban lévő bekevert tisztítószerrel végezzük, gépi tisztítás esetén piros, vagy zöld súrolólappal, egytárcsás súrológéppel és vízszívóval, kézi tisztítás esetén értelemszerűen szórva a tisztítószert. Ezután lehet súrolni, felszedni a szennyeződést kézi eszközökkel. Természetesen a linóleumfelület kivételével.
A napi tisztítási feladatokat, egy, vagy kétvödrös takarítókocsival, fémkeretes, nedves mop-rendszerrel végezzük, PROCUR, PROFLOOR ápolószeres tisztítószerekkel. A technológia lényege, hogy a fémkeretes moptartóról, azt megfelelően lehajtva, levesszük a 40, 60 esetleg 80 cm-es felmosó-mopot és kézzel a tisztítószeres vízbe mártjuk. Ezután összetekerjük, belehelyezzük a présbe, majd szinte szárazra facsarjuk. Visszahelyezzük a moptartóra és nyolcas alakban feltöröljük a padlófelületet. Így összeszedjük a lent lévő port és a felmosást is egy menetben elvégezzük. Ezzel az eljárással elkerüljük a padló túlzott átnedvesedését. Mivel épphogy nedves eszközzel dolgozunk, előfordul, hogy száradáskor a padlófelület foltosodik, csíkozódik, mert a tisztítószer nem tud ennél az eljárásnál minden esetben megfelelően dolgozni. Ekkor vagy megismételjük az eljárást, vagy száraz moppot rakunk a tartóra és szárazoljuk a területet, illetve, ha rendelkezünk polírozógéppel fehér polírozó koronggal átpolírozzuk a padlót.
Linóleumfelületek napi tisztítása:

Kétvödrös takarítás:

A takarítókocsin egy kék és egy piros vödör van, a piros vödör felett pedig prés. A munkához kell még kézi eszköz: füles mop rendszer. A kék vödröt megtöltjük hideg vízzel és hozzáadjuk a megfelelő mennyiségű, általában alkoholos, semleges kémhatású - ALKONA - tisztítószert. A másik vödröt negyedéig töltjük vízzel. A moptartó, ha rálépünk, összecsukódik a mop-al együtt. Ezt bemártjuk a tisztítószeres vízbe, majd a présben kifacsarjuk. A felmosást nyolcas alakban a nyelet a kezünkben forgatva végezzük, így a port is összeszedjük, illetve nem hagyjuk el. Egy művelettel (nedvszívóképességtől függően) 5-20 m2-t tudunk felmosni. A mop-ot visszamártjuk először a piros vödörbe és kifacsarjuk, majd megismételjük a kék vödörben, így elkerüljük a nagyon gyors elkoszolódást, mind a mop, mind a víz esetében (egy idő után szürkülni, koszolódni kezdenek, ekkor vizet és mop-ot kell cserélni, természetesen ez nagyobb felületek esetén történik meg). Az elkoszolódott mop-ot kézzel illetve mosógépben sokszor lehet mosni. Az eljárás első hallásra bonyolultnak tűnik, de nagyon hamar el lehet sajátítani.
Kétfázisú takarítás:

Magas fényű felületek esetén probléma a felület foltosodása, csíkozódása felmosás után. Ez abból adódik, hogy az egyszeres felmosás esetén a szennyeződés visszaszárad a felületre. Ilyenkor a kétvödrös felmosást úgy alkalmazzuk, hogy első alkalommal a mopot alig facsarjuk, második fázisban pedig többször facsarjuk a mopot szinte szárazra (a présben többször elforgatva), így a megoldott szennyeződést második alkalommal teljesen eltávolítjuk.
Spraypolírozás:

Az egytárcsás súroló-polírozó gép nagyon sok feladatra alkalmas, pl.: súrolás, szőnyegtisztítás. A fa, vagy parafa padló esetében, ha a tulajdonos vagy üzemeltető rendelkezik ilyen géppel, el tudja végezni a spray-tisztítási metódust, amely abból áll, hogy a kissé megkopott, ill. elkoszolódott felületet polírozó lappal és szóróflakonba kiadagolt, vízzel higított ápolószerrel (PROFEKT) egy fázisban tisztítja és polírozza.
A felület bevonása, felkenése:

Csak abban az estben javasoljuk, ha a padló nagyon elöregedett, elkopott, vagy használója nem akar relatíve hosszabb időt fordítani a napi tisztításra.
A lekopott lakkrétegű, vagy lakkozatlan fa ill. parafa, linóleum padlót a lerakás, vagy az építés utáni metódus szerint tisztítjuk, majd nedvesen áttöröljük.
Teljes száradás után a felületet JK-SPEZIAL- HARTWAX-szal bevonjuk két, három rétegben a használati utasítás szerint. Ezután egytárcsás súroló-polírozó géppel felpolírozzuk.
Ez az eljárás oldószeres felkenő anyaggal történik, ezért csak jól szellőztethető területen szabad végezni. A munkafolyamat közben dohányozni tilos
Oldószermentes eljárás is létezik, mely linóleumfelületeknél minden esetben javasolt.
Alaptisztítás és száradás után a felületet bevonjuk a használati utasítás szerint pórustömítő anyaggal PORODUR két, három rétegben, a rétegek között min. fél óra száradási idővel. Ezután egy óra száradási idő múlva, szintén a használati utasítás szerint felhordjuk a TREND - emulziót két, három rétegben.

A napi takarítás a fent leírtak szerint történhet a felkenés után is. A leírtakat betartva hosszú élettartamú padlófelületet kapunk, így hosszú ideig élvezhetjük eme természetes anyag minden előnyét.

Technikák - Érdekességek