Negyed százada hazánkban ha ablaktisztításról beszéltünk, akkor a következő eszközökre gondoltunk: rongy a vizezéshez, Tükör ablaktisztító (tudják, az a kis piros flakonos), vagy ecetes víz, újságpapír a szárazra törléshez. Ha mész, légypiszok, vagy más makacs szennyeződés is volt az ablakon, akkor előkerült a borotvapenge is. Mindez már a múlté… ; Végre elkoptak a mínuszok, megérkezett a tavasz - szezonja van az ablaktisztításnak! Hogy a lehető legjobb tájékoztatást adjam a jelenkori profi ablaktisztítás eszközeiről, egy márkakereskedésbe látogattam el, ahol a polcokon lévő dolgokat közelről megszemléltem, kipróbáltam. Az is megütötte a fülemet, hogy az üzletbe betérő vevők és az eladó milyen beavatott nyelven, félszavakból, számokból is megértik egymást…

Vizezők
Méretezésük 25- 55 cm szélesig terjed, 10 centiméterenként változik. Vannak fix, és mozgatható kivitelűek. A legkisebb és a legnagyobb méretű vizező csak fix kivitelben kapható, a 35 és 45 cm-es feje lehet fix és forgatható is. A forgatható azt jelenti, hogy a nyél és a vizező egymáshoz viszonyított helyzete nem csak derékszögű lehet, hanem változtatható, a különböző szögekben gombnyomással rögzíthető, egészen a párhuzamos helyzetig.
A vizező huzata több színben kapható - a színek minőséget is takarnak. Anyaguk pamut - kis részben műszállal keverve, hogy bírják a 60Co-os mosást is.
A fehér huzat általános használatra készült.
A zöld-fehér csíkos huzatnak 20%-al jobb a vízfelvétele, mint a fehérnek, és az egyik végén dörzsike található, amely a sarkok kitisztítását könnyíti meg.
Az egyik oldalán fehér, másik oldalán zöld huzaton a zöld rész dörzsi kivitelű - elhanyagolt, makacs szennyeződések eltávolítását szolgálja. A dörzsis rész nem karcolja az üveget.
Az egyszínű zöld huzat mikroszálas kivitelű (kiváló szennyeltávolító hatás).
A méregzöld huzat kórházi területre használható - kifőzhető kivitelű (több benne a műszál), viszont kisebb a vízfelvétele, mint a fehér huzaté.

Lehúzók
Méretük 15-től 55cm-ig terjed. Szintén létezik fix és forgatható kivitel. A fixekből a 35 és a 45 cm-es a legkedveltebb, viszont kazettás ablakokhoz a legkisebb méretű lehúzó a legcélszerűbb. Ha a lehúzót nem kézben fogjuk, hanem nyélre illesztjük, akkor más-más technológiát tesz lehetővé a fix és a mozgatható eszköz. Ha a fej merőleges a nyélre, akkor a függőleges lehúzás a legkényelmesebb, ha párhuzamos a fej és a nyél helyzete, akkor a vízszintes lehúzás is kivitelezhető.
A gumiél cserélhető a lehúzó sínben, tartalékgumi (soft) 92 cm-es és 105 cm-es méretekben kapható - tetszőlegesen méretre vágható. Keményebb (hard) gumiból tizenöt méteres tartalék él is beszerezhető. A lágyabb gumit azonban jobban kedvelik a szakemberek, mert jobban rásimul az üvegre, eredményesebben el lehet vele távolítani a vizet, mint a keménygumival.

Vica-verza
Különösen magasban végzett munkánál praktikus az az eszköz, amin egy fejen rögzíthető a vizező és a lehúzó is, Fix kivitelű. Csak meg kell fordítani az eszközt (anélkül, hogy leengednénk a magasból, és levennénk pl. a vizezőt a nyélről, hogy kicseréljük a lehúzóra), és máris vizezhetünk, majd lehúzhatunk egy szerelékkel. Az eszközt célszerű úgy rögzíteni, hogy a lehúzó mindig feljebb legyen, mint a vizező, hogy a már felszárított üvegre ne csöpögjön víz.

Nyelek
A magasabb ablakok, üvegek tisztításához elengedhetetlen a nyél, amely teleszkópos (hosszabbítható) kivitelben is kapható és a vizező, illetve lehúzó fejhez illeszthető. A teleszkóposból van két- és három részes is. Előbbiből a 2x1,25m-es, utóbbiból a 3x2m-es a legnépszerűbb. A leghosszabb a 3x3m-es teleszkópos nyél. A nyeleknél fontos, hogy könnyűek, de masszívak legyenek, a munkavégzést megkönnyítendő. A teleszkóp tetejére könyökadapter is szerelhető, amellyel pl. a kupolák tisztítása is megoldható.

Vödrök
Kifejezetten ablaktisztításhoz kialakított vödrök is léteznek, négyszögletes alakúak. 18 és 24 literes méretben kaphatóak. A 35 cm-es vizező pontosan belefér a kisebbik vödörbe, sőt vizező tartó és préselő valamint lehúzó tartó is szerelhető rá.

Tisztítószer
Meglepetésemre a tiszta vizet ajánlják leginkább, vagy az ecetes vizet, de persze kapható ablaktisztítószer is (vízkőhöz, rozsdához, makacsabb szennyeződéshez), illetve pezsgőtabletta is (zsíros, kormos szennyeződéshez). Egy a lényeg, ne használjunk lúgos vegyszert (pl. mosogatószert, vagy sampont), mert az erősen károsítja a lehúzók gumi élét, s így nem tapad fel a gumi az ablakra, csíkos lesz az üveg - pH semleges ablaktisztító folyadék a legalkalmasabb a feladat elvégzésére.

Pengézők
Erősen letapadt szennyeződés (pl. mész) eltávolításához szükség lehet kaparó eszközre is, amely jó szolgálatot tesz akkor is, ha például rágógumit kell felszednünk keményburkolatról. Pengézőből is több méret létezik: a legkisebb elfér a tenyerünkben, a nagyobbhoz már van fogó is, illetve a magasabb helyek lekaparásához készült a nyélre illeszthető verzió. Ha éppen nem használjuk, mindenképpen tanácsos a pengét behúzni, vagy ráhelyezni az élvédőt, mert nagyon éles a szerszám.

Szárazolás - kell-e?
Az igazán profi lehúzási technika mellett nincs szükség szárazolásra - de a mindennapokban jobb, ha felkészülünk a lehúzás utáni törlésre is. A legalkalmasabb erre a szarvasbőr, amit már nagyon régóta használnak az ablaktisztítók - akár tizenöt évig is bírja egy "jó bőr". Fontos, hogy használat után mindig alaposan mossuk ki a szarvasbőrt. Szintén folt- és csíkmentesen szárazra törölhető az üveg mikroszálas kendővel.

Eszköztartók
A munka megkönnyítésére az eszközöket magunkra tudjuk szerelni egy kötény zsebeibe pakolva, vagy egy praktikus műanyag tartót az övünkre szerelve. Elfér benne a vizező, két lehúzó, egy kis pengéző, sőt az övön kialakított hurkokba még törlőkendőket is fűzhetünk.

Ha már ablakot tisztítunk…
Az ablaktisztítás a frekventáltabb helyek kivételével általában időszakos, vagy nagytakarítási feladat. Ilyenkor nem árt, ha van náluk profi pókhálózó, csőtisztító eszköz is, amelyek szintén nyélre szerelhetőek, vagy egy olyan kefe, amelyre derékszögben még szivacs, vagy törlő is szerelhető, sarkok tisztításához.

Technikák - érdekességek