Kárpittisztítás területén rendelhet székek, autó ülések, kissebb szőnyegek tisztítását és fertőtlenítését. Végezzük hagyományos eljárással - erős gépekkel - és a gőztechnikát alkalmazva.

Kárpitok tisztítása

Bevezetés Tulajdonképpen az, aki eléggé tapasztalt a szőnyegtisztítás területén, nagy valószínűséggel jó eredményeket fog elérni kárpittisztításban is. Helyesebb lenne talán már az oktatásnál is úgy összevonni a témát, hogy valójában textilburkolatok tisztításáról beszéljünk. Egy évvel ezelőtt már tárgyaltuk a kárpitok samponozással történő tisztítását. Bízunk abban, hogy írásunkkal sok segítséget tudtunk nyújtani az Olvasóknak. Hogy milyen más lehetőségek vannak, azt próbáljuk meg most bemutatni. Ha kárpittisztításról beszélünk, akkor általában az a feladatunk, hogy valamilyen bútoron vagy falburkolaton lévő textilburkolatot kell ott helyben tisztítanunk. Csak úgy, mint a szőnyegtisztítás esetében, a bevitt vízmennyiség függvényében szoktuk osztályozni a technológiákat. E szerint ezek lehetnek száraz, félszáraz vagy nedves technológiák.
A száraz kárpittisztítási technológia gyakorlatilag megegyezik a száraz poros szőnyegtisztítás technológiájával. A félszáraz a száradó haboséval, a nedves tisztítás pedig a szőnyegtisztításnál alkalmazott szóró-szívó, illetve samponozás eljárással.
A száraz poros eljárást általában nem szokták alkalmazni. Ennek 2 fő oka van. Az első, hogy a szövet szálai közé nem lehet bedolgozni a port (ennek okai az anyag szerkezetében és elhelyezkedésében keresendők). A másik, ha mégis sikerült bemasszírozni, akkor nem tudjuk onnan kiszedni.

A Xunox márkájú termékek gyártója, Dr. Fábián Miklós mesélte, hogy ő évente kétszer körömkefe segítségével szőnyegtisztító porral tisztította akkori autója, egy Opel Astra üléseit. 7 év használat után az ülések még vadonatújnak néztek ki. Ezzel csak a módszer elméleti használhatóságát akartuk megmutatni annak ellenére, hogy a megvalósítással járó technikai akadályok és a gazdaságosság nem teszi lehetővé az iparszerű alkalmazást.
Kárpitok száradó habos tisztítása

Bárki, bármikor vesz részt egy technológia bemutatásán, mindig ragaszkodjon ahhoz, hogy az
előadó a takarítási aranylépéseknek megfelelően ismertesse az adott technológiát. Ezen vezetőelv alkalmazásával próbáljuk meg áttekinteni a témát.
1. lépés: Mechanikai szennyeződések eltávolítása.

Vannak olyan mechanikai szennyeződések, melyek nem távolíthatók el egyszerű porszívózással. Vannak köztük olyanok, melyek más besorolást is kaphatnak, mint például a rágógumi, ami lehet vegyi szennyeződés is. Mindig a szennyeződés elhelyezkedése és az eltávolításához alkalmazott technológiák alapján lehet az adott esetre megfelelő besorolást megadni. Természetesen fel kell készülnünk minden lehetőségre (előzetes felmérés alapján!!!). Eszközeinket és anyagainkat válasszuk úgy, hogy anyagi lehetőségeinkhez képest szakmailag a legtöbbet tudjuk nyújtani a megrendelőnek.
2. lépés a tisztítószeres oldat felületre való juttatása.

Az előre elkészített munkaoldatot (célszerű jól habzó anyaggal dolgozni) lehetőség szerint valamilyen habos formában vigyük fel a felületre, és dörzsöljük be. A habosítás, és a bedörzsölés történhet valamilyen kefével, vagy olyan szivaccsal, amelynek a dörzsi része nem tartalmaz abrazív szemcséket, és így kevéssé veszi igénybe a textilburkolatot.
A tisztítószer hab formában történő felvitelének az a jelentősége, hogy lényegesen nagyobb felületre tudjuk kijuttatni ugyanazt a mennyiségű anyagot, ez által spórolunk és megakadályozzuk a textilburkolat és az alatta lévő szivacsok elázását.
Természetesen a felhordás történhet géppel is. Használhatunk kézi permetezőt habosító fejjel, illetve vannak olyan habgenerátoros gépek, amelyekhez van kézi kefés adapter.
Termelékenység szempontjából kétségtelenül ezek a legjobbak, viszont olyan összegű beruházást igényelnek, hogy csak azoknak éri meg, akik nagyon sokat foglalkoznak kárpittisztítással ?ezzel a technológiával. Ha jól dolgoztunk, akkor az optimális vegyszer-felhasználáson kívül az optimális száradási idő is biztosított.
3. lépés: Az oldott szennyeződések eltávolítása

A megfelelő hatóidő eltelte (ez most megegyezik a száradási idővel) után az oldott, azaz a megszáradt tisztítószer kristályaiba zárt szennyeződéseket el kell távolítsuk a felületről. Csakúgy, mint az első lépésnél, most is komoly jelentősége van a kárpitporszívónknak (már ha van ilyenünk).
4. lépés: Véglegesítés

Az utolsó technológiai lépés a felület véglegesítése. Ez alatt érthetjük a foltok egyedi kezelését is, vagy a bútor egyéb részeivel történő foglalatoskodást. Ha egy tisztító szakembert megkérdeznek, biztos azt mondja, hogy a foltokat előre kell kezelni. Gazdaságossági megfontolások alapján a takarítóiparban a foltok kezelését ritkán érdemes előre elvégezni, hiszen mind a szőnyegtisztításhoz, mind a kárpittisztításhoz használt samponok az esetek több mint 99%-ában hatékonyan működnek mindenfajta elő, illetve utókezelés nélkül. Ha minden egyes foltot előre kezelnénk, az annyi plusz anyagot, költséget, és annyi plusz időráfordítást igényelne, ami jelentősen csökkentené a termelékenységet és növelné a költségeket. Éppen ezen megfontolás alapján a gyakorlatban a felület véglegesítésénél jön szóban a még megmaradt foltok egyedi kezelése, ami történhet különböző folttisztító szerekkel. Hogy hogyan kezeljük a foltokat, azt egy következő számunkban fogjuk tárgyalni.

Technikák - Érdekességek