Uszodatisztítás

A XXI. század civilizált emberének természetes igénye a kultúrált környezetben való kikapcsolódás. Ezt többféle képen képzelhetjük el. Vannak, akik az otthoni kikapcsolódást részesítik előnyben, és vannak, akik utazás szerelmesei. Abban bizonyosak vagyunk, hogy a mai világban a kikapcsolódás természetes velejárója a sport, így például az úszás, fürdőzés, történjen ez akár otthon, saját medencében, akár egy hotelben vagy egy közösségi uszoda, strand szolgáltatását igénybe véve. Bármely helyszínen a kristálytiszta víz a lényeg. Ennek feltételei pedig a hatékony szűrő- és vízforgató rendszerek alkalmazása és a megfelelő tisztítás, vegyszerezés. A medence vizének baktérium- és gombamentesnek kell lennie, ugyanakkor nem szabad a vizet túlvegyszerezni, mert az nyálkahártya és bőr irritációt okozhat. Amennyiben ezeket a feltételeket nem biztosítjuk, úgy a medencék vize rövidesen élvezhetetlenné válik. A medencék karbantartását rendszeresen el kell végezni,vagy végeztetni.

Alternatívák takarításra

A kőfelületen megrekedő szennyeződés tisztítószer használata nélkül könnyen eltávolítható nagynyomású vízborotvával a kő újszerű állapotának visszanyeréséhez. Makacsabb szennyeződés esetén viszont speciális tisztítószereket kell alkalmaznunk. Alkalmazhatunk kézi medencetisztítókat, (mint porszívófej, cső és nyél, levélkiemelő háló, hosszú nyeles kefe), illetve automatikus tisztító robotokat.
A medencevíz vegyszertartalmát vízben oldódó és azt elszínező teszt-tablettákkal lehet mérni.
Pontosabb mérés foto-analitikus módszerrel lehetséges, amelyhez  LCD kijelzős, digitális műszert célszerű használni.

Vízkezelés

A vízkezelés lényege, hogy a fertőtlenítő szerből mindig legyen - megfelelő mennyiségben - a vízben. Ez lehet klóros vagy klórmentes.
A fertőtlenítőszerek hatása csak közel semleges vízben érvényesül (7,2-7,4 pH). Ennek eléréséhez és fenntartásához általában savas kémhatású pH csökkentő szert kell a forgatott medencevízhez adagolni.

A pH beállító vegyszer, valamint a fertőtlenítőszer adagolása történhet kézzel (lassan oldódó tabletta formájában), kézi vezérlésű adagoló pumpával, vagy automatikus mérő-adagoló berendezéssel. Nagyobb medencéknél klórgáz adagoló berendezést ajánlott használni, mert az gazdaságosabban üzemeltethető.

A szűrőhatás növelésére pelyhesítő szert is adagolhatunk. Ha algásodás veszélye áll fenn, algagátlót is adagolni kell.

Az uszodavegyszerek közé soroljuk még a téliesítő folyadékot, amely megakadályozza a vízkőlerakódást, az algaképződést, a medence falán vízszintcsíkok kialakulását és megkönnyíti a tavaszi tisztítást.

A biológiai tisztító vegyszerek enzimes hatással tisztítják a vizet. Főleg élőflórás vizekben, pl. kerti tavakban, akváriumokban, halivadék nevelőkben használatosak.
Léteznek speciális medence-tisztító vegyszerek: ezek hatásos felülettisztító szerek, kifejezetten uszodai felhasználásra kifejlesztve, vízkő- és rozsdaoldó, valamint zsíroldó hatással kombinálva.

A medencék nagytakarításakor mindig végezzük el a magasnyomású tisztítás után a felületfertőtlenítő szerrel való kezelést is!

 


Minden vendéglátó célja az elégedett vendég. Az ajánlott speciális technológia alkalmazásával ez elérhető.

Technikák - Érdekességek